A hétköznapi társalgásban minden illatszert, kölnivizet általában parfümként emlegetünk. 
A szakemberek azonban az oldószerben történő hígítás mértéke szerint csoportosítják őket.

Az illatszer gyakorlatilag olyan illóolaj keverék, melyet tömény, nagy tisztaságú alkoholban oldanak fel. Az illóolajok hígítása azért is szükséges, mert a hígítatlan olajok (akár természetes, akár szintetikus) nagy koncentrációjú illékony komponenseket tartalmaznak, amelyek valószínűleg a bőrön allergiás reakciókat, a ruházaton pedig maradandó foltokat, kárt okozhatnak.  
Ebből következik, hogy az illatszerek töménysége, ereje nagyban különbözik, és az illóolaj-alkohol arányától függ. 

A Perfume Extract (parfüm extraktum) az illóolajok legnagyobb koncentrációja, a legerősebb illatszer.
A nagyobb hígítás eredményeként keletkezik az „eau” (vagyis víz, jóllehet, ez jobbára csak alkoholt tartalmaz): ezek az Eau De Parfum (EDP) és Eau De Toilette (EDT).
A kölnit, az Eau de Cologne-t (EDC) sokáig a legkisebb illóolaj-koncentrációjú illatszerként ismertük, amely még jellegzetes, hosszan tartó illatot biztosít.
Az  utóbbi  években  kerültek  forgalomba az Eau Fraiche termékek, melyek kevesebb, mint 3 % illóolajat tartalmaznak, bőrközeli, kevésbé tartós illatszerek.

A fenti illatszereknél felhasznált alkohol is különbözik annak fokmértéke szerint. Maga a tiszta alkohol is tartalmaz 4-6 %-ban vizet. Minél kisebb arányban van jelen az illóolaj az alkoholban, annál alacsonyabb fokú alkohol kerül felhasználásra, az előállítás folyamán. Tehát az alkoholfok is a Perfume Extract-nál a legmagasabb, az Eau Fraiche termékeknél a legalacsonyabb:

Az illóolaj térfogatszázalékos koncentrációja                                Alkoholfok 
           Perfume extract:               15-30 %                                             90-96 %
           Eau de Parfum (EDP):        8-15 %                                              85-90 %
           Eau de Toilette (EDT):        4 - 8 %                                              kb. 80 %
           Eau de Cologne (EDC):      3 - 5 %                                              kb. 70 %

           Eau Fraiche:             kevesebb, mint 3 %                         kevesebb, mint 70 %

A különböző parfümházak különböző illatanyagokat rendelnek hozzá minden egyes parfümjükhöz:  bár egy EDP illóolaj-tartalma magasabb, mint egy EDT-nek, ugyanazon tartományon belül a tényleges mennyiségek egy-egy parfümház esetében eltérhetnek. Ezért fordulhat elő, hogy az egyik házból származó EDT erősebb lehet, mint egy másik parfümház EDP-je.

Érdekesség: A szűkebb értelemben vett Kölnisch Wasser – az Eau de Cologne névadója – önálló termék, szabadalmaztatott márkanév. A Kölnbe letelepedett olasz Giovanni Paolo Feminis találta fel 1695-ben. A márkanevet Feminis egyik leszármazottja, Jean-Marie Farina hozta létre. Minden esetben kizárólag állati eredetű pézsma vagy ámbra alapillatok mellett a következőkből állítják elő: neroli, bergamott, fa, citrom, cédrus, narancs. 

 

Perfumum.hu