2018. június 02.
 

A Polianthes tuberosa, azaz magyarul a tubarózsa, az egyik legikonikusabb parfüm-összetevő: Mexikóból származó, magas szárú, hagymás növény, amelyet édes és erős illatú, fürtös, fehér virágáért ültetnek.
Csak Amerika felfedezése után került Európába és hazánkba. Valójában semmi köze sem a tubicához, sem a rózsához, nem is magyar szó, hanem a latin fajnév, a tuberosa = gumós magyarítása. Ezt a nevet a föld alatti raktározógumóiról kapta. Az indián lányok koszorúba fonva viselték, a magyar falvakban cserépben nevelték.

A tubarózsa, amely hasonlít a liliomfélékhez és a fréziához is, rendszertanilag az agávéformákhoz tartozik.

A parfümipar számára leginkább Dél-Franciaországban, Olaszországban és Marokkóban termesztik. A tubarózsa-kivonatot a kifinomult illatok előállításához már régóta alkalmazzák, azonban minden cseppje aranyat ér, mert az éves termés igen csekély. Ehhez adjuk még hozzá, hogy a szirmokat kézzel, egyenként szedik és a szedés után a lehető legrövidebb időn belül feldolgozzák. A „hétköznapibb” parfümökben szintetikus összetevőkkel helyettesítik a tubarózsát, az eredeti kivonattal csak egyes niche parfümökben találkozhatunk.

Intenzív, meleg, édes, bódító illata ellenére (vagy talán pont ezért ?) kevés olyan illatjegyet említhetünk, mely annyira megosztó lenne, mint a tubarózsa. Legalább annyi lelkes rajongója akad, mint ahányan mereven elutasítják: a viktoriánusok valószínűleg ez utóbbiakhoz tartoztak, ugyanis megtiltották a fiatal lányoknak, hogy belélegezzék a tubarózsa illatát (úgy hitték, hogy bűnös, vágykeltő hatással bír).

Roja Dove, angol parfüm-szakértő hasonlóan vélekedik: egyszer azt mondta, hogy a tubarózsa parázna illat (szó szerint így hangzott: az illatok szajhája) – hogy igaza van, vagy sem, eldönthetitek, ha kipróbáltok néhány tubarózsás parfümöt, például ezeket: 

JO MALONE - TUBEROSE ANGELICA
 

KORLOFF - MAJESTIC TUBEROSE
 

ORIFLAME - SUBLIME NATURE TUBEROSE
 

REMINISCENCE - WHITE TUBEREUSE EDP
(A szerkesztőség kedvence ! )

 

(A tubarózsa illatjegyet tartalmazó parfümöket ITT, ITT és ITT találjátok !)

Marcsi
vezető szerkesztő - Perfumum.hu