Ez az oldal nem blogként funkcionál, most kivételesen mégis egy (többé-kevésbé) személyes poszt következik, melynek témája: viseljünk-e parfümöt az edzőteremben ?

Mielőtt magyarázni kezdeném a bizonyítványomat, egy határozott és nagyon hangos NEMLEGES választ adnék a kérdésre. Persze nem én fedeztem fel, hogy hol kel fel a nap, erről a témáról is sok-sok cikket olvashattunk már, melyekben egybehangzóan fejtegetik, hogy legyünk tekintettel másokra, mondjunk le a fújkálásról legalább a sportolás ideje alatt.

Alapesetben egyértelmű számomra is, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy tevékenységek közben a parfümviselés nem lehet önző hedonizmusom egyik, ám rendszeres kifejezése. Mégis volt egy rövidebb időszak az életemben, amikor annyira függtem az illatoktól, hogy figyelmen kívül hagytam embertársaim ingerküszöbét, és nem voltam hajlandó tudomásul venni: nem mindenki szereti az illatorgiákat, valamint sokan allergiás tünetekkel reagálnak  erősebb illatok érzékelése esetén (ez igaz egy természetben nyíló, vagy vágott / cserepes virág illatára is).

Fújtam hát rendületlenül edzés előtt csakúgy, mint akármikor máskor, nevezetesen Aigner – Pour Femme illatát, mely rajtam szinte pillanatok alatt semmivé foszlik. Legalábbis ebbe a tévhitbe ringattam magam. Hiszen ez úgyis csak egy lightos, bőrközeli parfüm, én is alig érzem, más meg aztán sőtpláne ! Edzőtermi parfüm-rosszalkodásomnak végül egy igen kemény és szigorú kiosztás vetett véget, hozzáteszem, teljesen jogosan ! Nem kímélt az oktató, és csöppet sem volt tekintettel arra, hogy mások is fültanúi az ejnye-bejnyének,  így józan eszemet gyorsan előbányásztam onnan, ahova elástam, és azóta hetente néhány alkalommal, egy-egy órácskára elfelejtem, hogy parfüm-megszállott vagyok. Pozitív: legalább kiderült, hogy az általam érzékelhetetlennek minősített parfüm mégsem szublimál az univerzumba pillanatok alatt !

Összegezve egyetlen tanácsot tudok adni (persze ezt még nem foglalták törvénybe, így mindenki saját belátása szerint….): hacsak nem egyedül futunk, bicajozunk, gördeszkázunk stb. a kietlen pusztaságban, mondjunk le a parfümök használatáról arra a pár órára, amíg habtestünk karbantartását végezzük. Akármilyen kellemes, saját megítélésünk szerint szolíd illatot használunk, mások számára zavaró, fullasztó lehet, és gondoljunk bele, hogy egy kiadós kardioedzés során a bőr fokozott kipárolgása miatt mennyire felerősödhet egy illat. 

Mindenkinek szép napot, valamint hasznos edzéstervet kívánok ! És természetesen szenzációs parfümöket (az edzőtermen kívül) ! 

 

Marcsi – Perfumum.hu