Ha valaki 1 hónappal ezelőtt nekem szegezi a kérdést: ki volt az a híres színésznő, akit férje Dundusnak becézett ?.... napi 24 órás találgatásom sem hozott volna eredményt.

Miután megnéztem a Liz & Dick című, 2012-ben készült amerikai filmet, megtudtam: a Dundus becenév tulajdonosa Elizabeth Taylor, a gyönyörű, kifogástalan homokóra alakkal megáldott, és a '60-as évek legszebb asszonyának tartott művésznő. Nem celeb, nem egyszerű sztár volt Ő, hanem egy klasszikus filmcsillag, aki mindig felkészülten, pontosan érkezett a forgatásokra, és fegyelmezetten dolgozott világhírű rendezőkkel, kollegákkal. A színészi pályán hatalmas sikereket ért el, magánéletének eseményei azonban ritkán hoztak számára igazi megnyugvást és boldogságot. Pedig nem csak a filmipar nagyjai, hanem a férfiak is rajongtak érte.

Szinte hihetetlen, de igaz: nyolcszor ment férjhez 7 férfihoz, többek közt a híres szállodatulajdonos fiához, Nicky Hiltonhoz, az énekes Eddie Fisherhez (akit barátnőjétől, Debbie Reynoldstól „szeretett el”), Mike Tod amerikai miniszterhez, valamint kétszer ugyanahhoz a férfihoz, Richard Burton színészhez, akivel a Kleopátra című film forgatásán ismerkedett meg és játszott együtt. Akkor még mindketten házasságban éltek, ez azonban nem jelentett akadályt a futó románcnak induló, később pedig szó szerint sírig tartó szerelmük kibontakozásában. Pedig Burton már akkor megpróbálta vérig sérteni az ünnepelt színésznőt annak ellenére, hogy első találkozásuk első percétől kezdve feltett szándéka volt Lizt elcsábítani. Például, amikor a Kleopátra egyik forgatási szünetében foghegyről odavetette neki:  „Tévedsz ! Nem akarok tőled semmit, soha nem futok testes nők után !” .
Elizabeth sem maradt adós, cserébe durva, agresszív, önző férfiként jellemezte Burtont, aki több, mint 10 éves kapcsolatukban továbbra is előszeretettel szólította Dundusnak feleségét.


Kleopátra - 1963: Liz Taylor és Richard Burton

Izzó szenvedély, könnyek, szerelmes nappalok és éjszakák, majd heves, néha tettlegességig fajuló konfliktusok váltogatták egymást. Mondhatni, hogy a szép lassan erősödő szakmai rivalizálás, illetve Richard féltékenysége felesége filmes sikereire csak olaj volt a tűzre. Liz Taylor két Oscar díjat és 4 Golden Globe díjat nyert színészi alakításaiért, míg Richard Burtont 2 Golden Globe díjjal jutalmazták, de soha nem kapta meg a legrangosabb filmes elismerést.
Elizabeth egy késői visszaemlékezésében mégis így vélekedett: „Életem leghelyesebb döntése mindkétszer az volt, hogy esélyt adtam magunknak.”

Liz Taylor nem csak szépségéről, tehetségéről és viharos párkapcsolatairól volt híres: rajongott az ékszerekért is. Tekintélyes, különleges ritkaságokat tartalmazó ékszerkollekciójának számos darabját számos férjétől kapta. Ilyen volt a Cartier-Burton, később Taylor-Burton gyémántnak nevezett nyakék, melyért Richard Burton 1,1 millió dollárt fizetett egy árverésen a Cartier háznak csupán azért, hogy örömet szerezzen feleségének. Liz 1978-ban – miután másodszor is szakított Richarddal - megvált ettől a páratlanul értékes nyakéktől, 5 millió dollárért értékesítette Henry Lambert New York-i ékszerésznek, majd a befolyt pénzből kórházat építtetett Botswanában. Mert meg kell említeni azt is, hogy Liz Taylor egész életében rendszeresen támogatott rászorulókat, alapítványokat, népszerűségét és pénzét szívesen áldozta jótékony célokra.


A híres Taylor-Burton nyakék Cartier-től

Talán ezek után nincs is kérdés azzal kapcsolatban, hogy Elizabeth Taylor legtöbb illatát miért gyémántokról, gyöngyökről és drágakövekről nevezték el. White Diamonds klasszikusa (1991-től a mai napig kapható) EDT, EDP és Parfum koncentrációban is kiadott virágos-aldehides csoda, melyet Carlos Benaim és Olivier Gillotin parfümőröknek köszönhetünk.

A felsorolásból nem maradhatnak ki az igen népszerű trió tagjai sem, a Diamonds and Sapphires – Diamonds and Rubies – Diamonds and Emeralds illatok. 1993-ban jelent meg mindhárom, egyre kevesebb helyen forgalmazzák, érdemes beszerezni, mielőtt (sajnos) végleg eltűnnek.

Dame Elizabeth Rosemond Taylor angol-amerikai színésznő a kaliforniai Cedars-Sinai kórházban hunyt el szívelégtelenségben, 2011. március 23-án. Azóta a Revlon cég további négy olyan parfümöt jelentetett meg, mely a színésznő nevéhez kötődik: a White Diamonds Lustre (2014), a White Diamonds Night (2016), a Love & White Diamonds (2017), és az idei White Diamonds en Rouge parfümöket.
A parfümök adatlapjait ITT találjátok !  

Liz Taylor az Amerikai Filmintézet (AFI) listáján a 7. helyet foglalja el minden idők legnagyobb színésznő-legendái között. 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, így azóta a színésznőt a „Dame” cím is megilleti.

(A szerk megjegyzése: fent említett életrajzi filmben Elizabeth Taylort Lindsay Lohan amerikai, Richard Burtont Grant Bowler ausztrál színész alakítja. Lindsay Lohan rengeteg kritikát és támadást kapott a közönségtől, amiért Lloyd Kramer rendező őt választotta erre a szerepre (és ráadásul el is vállalta!). A rajongók véleménye ugyanis egybevág az AFI véleményével, azaz Elizabeth Taylort a világ legjobb színésznői között tartják számon, míg Lindsay Lohan ital- és drogproblémái, zűrös ügyei miatt már többször szerepelt címlapon, ellenben színészi munkássága erősen vitatott. Meglehet…de ez az ellentmondás még érdekesebbé teszi a filmet, mivel Lindsay Lohan nagyszerű alakítást nyújt Liz Taylor szerepében !)


Lindsay Lohan mint Elizabeth Taylor a Liz & Dick című filmben


Kellemes parfümvadászatot és mozizást kívánok !

Szabó Marcsi
vezető szerkesztő