„CELEB : a XXI. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely a celebritás (angolul: celebrity, jelentése: híresség, hírnév, híres ember, ismert személyiség) rövidítéséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, ünnepelt híresség. A kifejezés mellékjelentésként azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem (vagy nem szükségszerűen) az illető tudása, illetve egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók (olvasók, nézők) gondolatvilágába. E mellékjelentés nem tagadja, hogy a celebnek kikiáltott személyek társadalmilag valóban értékes teljesítményt produkálhatnak, csupán arra utal, hogy e produktum nem szükségszerű.” (Forrás: Wikipédia)

Kissé szomorúan nyugtázzuk, hogy idehaza a „celeb” szó egyre inkább egybeforr az életvitelüket, magánéletüket kiteregető médiaszereplőkkel, akik ezen kívül úgymond semmi értékelhetőt, maradandót, azaz társadalmilag értékes teljesítményt nem produkálnak. Természetesen kivételek akadnak itthon és külföldön egyaránt. Cikkünkben olyan  celebekről írunk, akik  tudásukkal, tehetségükkel szereztek ismertséget, hírnevet, és olyan illatokhoz adták nevüket, melyek önmagukban is megállják a helyüket. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a következő összeállítás elkészítésében semmiféle reprezentatív felmérés, szavazás vagy eladási toplisták olvasgatása nem befolyásolt minket, habár némelyikkel egyetértünk. A cikkben szereplő parfümök kizárólag szerkesztőségünk szerény és erősen szubjektív véleménye alapján kerültek kiválasztásra. 

Elizabeth Taylor "White Diamonds" illata évekkel ezelőtt a Forbes magazin celebparfüm népszerűségi listáját toronymagasan vezette. Ez esetben mi csak egyetértően bólogatni tudunk: a kétszeres Oscar díjas, fénykorában a világ legszebb asszonyának kikiáltott színésznő parfümökben is nagyot alakított. A virágos-aldehides csodát Carlos Benaim parfümőr készítette, és bár több flanker is a boltokba került 1991-es megjelenése óta, az anyaillat a legszebb mind közül:


Ugorjunk néhány évet: Jennifer Lopez, azaz J.LO Glow illata a mai napig igen keresett parfüm, mi azonban a szintén gyönyörű és nagyon tehetséges színész-énekesnő egy másik illatát, a "Deseo for women"-t választottuk. Véleményünk szerint mind az illat, mind az üveg, melybe zárták, sokkal eredetibb és különlegesebb, mint a Glow.

Biztos, hogy nem maradhat ki listánkból a vérbeli macho, millió és millió nő szívét megdobogtató Antonio Banderas. Kétségtelen, hogy Antonio színészként is bizonyított, nem csupán megjelenése repítette a világhír felé. Számtalan emlékezetes alakítása mellett jutott energia és idő számtalan parfüm megjelentetésére is hölgyeknek, uraknak egyaránt. Halkan hozzátesszük, hogy férfiak számára készült illatai sokkal ütősebbek, mint női parfümjei  – ez utóbbiak amolyan egykaptafa érzést keltenek bennünk, bár rossznak azokat sem bélyegeznénk. Eddig megjelent illata közül a „King of seduction absolute”-ot tartjuk a legjobbnak:
 

 

Könnyűzene + parfüm = Madonna, mégpedig „Truth or Dare by Madonna Naked” illata. Kalapunkat emeljük a művésznő előtt, ugyanis kezdeti próbálkozásait hallgatva álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer majd a „pop királynőjeként” fogják emlegetni. Nem kellett hozzá túl sok idő, és felnőtt önmagához: professzionálisan felépített image, számtalan lemez és No.1 sláger, Grammy és Golden Globe díj,  filmszerepek és filmrendezés, több évtizedes töretlen népszerűség. Idén nyáron múlt 60 éves, bár ezt egy hölgy esetében nem illik emlegetni, viszont a celeblét nem a diszkrécióról szól. 
 


A könnyűzenei műfajnál maradva egy kanadai jazzénekes-zongorista úr következik, akit úgy hívnak: Michael Bublé. A tengerentúlon évek óta ünnepelt sztár itthon is egyre több rajongót csalogat be koncertjeire, azonban egy ideje egymást váltogatják az ellentmondásos bejelentések, mely szerint kisfia betegsége miatt visszavonul – majd az alig egy hete megjelent új lemez és a jövő évre tervezett turné (ez itt nem a reklám helye, de a madarak azt csiripelik, hogy 2019-ben Budapesten is koncertet ad). Rendkívül igényes zene egy rendkívül tehetséges és szimpatikus előadóművésztől – és eddig megjelent 5 illata közül az egyetlen, mely férfiak számára készült: "Michael Bublé Pour Homme"

 

 

A címben szereplő kérdés eldöntendő, ha valami, az egészen biztos egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mi tetszik, mit szeret használni vagy mit tart megvásárlásra érdemesnek. Mi úgy gondoljuk, hogy igen, adjunk helyet a niche és luxusmárkák közt egy-egy celebparfümnek is, mert érhet minket kellemes meglepetés ! A változatosság pedig valóban gyönyörködtet ! :-)


Perfumum.hu