„Valószínűleg rögeszmés személyiségem van,
de a tökéletességre való törekvés jó szolgálatot tett nekem.”

Tom Ford


Minden reggel 04.30-kor ébred, gyertyafényes fürdővel és két jegeskávéval indítja a napot. Nem szereti a meleg italokat, mint ahogy azt sem szívesen látja, ha munkatársai az irodában étkeznek. Az összes ruháját leveszi, amint hazaér, és saját bevallása szerint mindent meztelenül csinál egészen addig, amíg újra el nem megy valahová. Híres dühös természetéről és megalomániájáról, imádja a ’70-es éveket és Donna Summert.  A pletykák ellenére tagadja, hogy bármilyen plasztikai beavatkozást végeztek volna rajta. A botoxot viszont nem veti meg, szerinte az nem számít plasztikának, ezen felül rendszeresen sminkeli magát és festi a szemöldökét. „Ha betévedsz az Oscarra, nem találsz olyan férfit a vörös szőnyegen, aki ne viselne sminket. Ez teljesen elfogadott és megszokott a hírességeknél, a legtöbb férfi celeb a való életben sem lép ki az utcára smink nélkül, minimum egy bronzosítót feldob.” – mondta egy interjúban.


Thomas Carlyle Ford, azaz Tom Ford texasi születésű divattervező idén augusztusban tölti be 58. életévét. 1994-ben került a Gucci, majd az Yves Saint Laurent kreatív igazgatói posztjára. 10 év alatt hihetetlen szintekre húzta fel az értékesítést ötleteivel, terveivel, többek közt a Halston stílusú cipőkkel, szaténingekkel, valamint a botrányos jelzőt majdnem kiérdemlő reklámfilmjeivel: megtette, hogy az egyik Gucci kampányhoz felnőttfilmes szereplőket, 2 férfit és 2 nőt szerződtetett. „Igen, mi fizettünk azért, hogy szexeljenek a kamerák előtt, de végül nem látsz belőle semmit, csak sejted, érzed…”

Ford számtalan kritikát és bírálatot kap merész, provokatív  kampányai miatt, melyekben a meztelen, erotikus pózokban fotózott hölgyek újból és újból felbukkannak (Olaszországban némelyik hirdetését betiltották). Egyes újságírók szerint ezek a reklámok vulgárisak, szexisták, melyhez Ő csak ennyit fűz hozzá: „Egy férfi meztelenségét soha nem mutathatod meg úgy, ahogy egy nőét.”
 

Cara Delevingne modell és színésznő a Black Orchid reklámfotóján


Személyes ellentétek miatt végül 2004-ben távozott a Gucci-csoporttól. Helyette 4 embert kellett a divatháznak alkalmazni, hogy megközelítőleg ugyanazt a teljesítményt kihozzák a cégből, mint Tom Ford egyedül! Ford kreatív igazgatóként a csőd széléről rángatta vissza a Gucci divatházat és egy divaterőművé alakította. Ez a 10 év aranykor volt a Gucci számára, az ezt követő évek pedig Tom Fordnak hozták el az igazi sikert, miután 2006-ban megalapította saját luxusmárkáját.
Még ugyanebben az évben szerződést kötött az Estée Lauder céggel, így indult el a szépségiparban Black Orchid illatával, mely 2007-ben az Egyesült Királyságban elnyerte a legjobb női illat címet, és 13 évvel a megjelenése után is az egyik legkeresettebb TF parfüm.

Mondhatni, hogy ahova Tom Ford beteszi a lábát, ott minden arannyá változik. Szinte évről évre tarol a díjátadókon,  nyertes illatai (a teljesség igénye nélkül): White Patchouli (női),  Tom Ford (férfi), Grey Vetiver (férfi),  Italian Cypress (unisex), 2018-ban pedig a Fucking Fabulous névre keresztelt unisex parfüm. Khm….ez utóbbival kapcsolatban érdekességként említjük meg, hogy egyes webshopok mindössze „Fabulous”-ként árulják az illatot, talán a keresőmotorok diszkriminációjától tartva, és erős a gyanúnk, hogy  Tom Ford az egyetlen tervező, aki még egy ilyen fricskát is megengedhet magának. 
Idén az amerikai Fragrance Foundation szintén egy TF parfümöt talált a legjobbnak női luxus kategóriában, ez pedig a Lost Cherry a Private Blend kollekcióból.
 


Ford, aki pár éve azt nyilatkozta, hogy nem dolgozik többé pénzért, csak büszkeségből és az elismerésért, ritkán marad le az újságok címoldaláról, melyhez sokszor meghökkentő kijelentései és korlátokat felrugdosó szokásai is nagyban hozzásegítik. A politikától sem tartja távol magát, egyik jegyzett szólása: „Ha a Terminátor kormányzó volt, egy színész pedig amerikai elnök, egy divattervező miért ne lehetne szenátor?”
Ugyanakkor a mindenkori amerikai elnököt és first ladyt nem hajlandó öltöztetni, mondván: „Az általam tervezett ruhák Olaszországban készülnek, iszonyú drágák. Nem gondolom, hogy itt, Amerikában ezt a többség megengedhetné magának, márpedig az amerikai elnöknek minden embert képviselnie kell.”

Extravagáns, szexi, megbotránkoztató, kifejező, szemérmetlen és kivételesen tehetséges! Hölgyeim és Uraim … Tom Ford !

 

Perfumum.hu