ADIDAS

Összes A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Németország
A cég fő profilja / tevékenysége : sportfelszerelés, sportruházat
weboldal: http://www.global.adidas.com
Parfümök: Coty

A vállalkozást az I. világháború után a két Dassler fivér, Adolf és Rudolf alapította. 1920-ban kezdtek el sportcipőket készíteni: Adolf volt a feltaláló és újító, míg Rudolf a kereskedői vénával megáldott. Az alapötlet az volt, hogy minden egyes sportágnak más és más jellegű cipőre van szüksége.

A kezdeti próbálkozások után a két testvér Németországban, Herzogenaurachban megalapította „Gebrüder Dassler” (Dassler-testvérek) néven családi vállalkozásukat. Adolf folyamatosan jelen volt a sporteseményeken és szoros kapcsolatban állt a sportolókkal is, hogy minél jobban megismerhesse az igényeiket. Már a '20-as évek közepétől kísérleteztek a stoplis cipőkkel. Először az 1928-as amsterdami olimpián viseltek a sportolók Dassler-cipőket.

A '30-as évek közepére a vállalkozás már közel 100 főt foglalkoztatott és 11 sportág számára 30 különféle speciális lábbelit készített. 1936-ban felkérték Jesse Owens, afro-amerikai atlétát, hogy a berlini olimpián próbálja ki a Dassler-futócipőt. Owens beleegyezett, majd 4 aranyérmet nyert, ezzel megalapozva a cég hírnevét és közvetve fellendítve annak forgalmát. Ezt követően számos híres sportoló Dassler cipőben akart rajthoz állni.

A II. világháború után a két testvér és családjaik közt kialakult viták elfajultak, mely végül a cég kettéosztásához vezetett. Rudolf Dassler egy rivális sportcipő-gyártó céget alapított, a Pumát, melynek székhelye szintén Herzogenaurachban volt. Adolf 1947-ben indította újra a termelést 47 dolgozóval, a cég pedig 1949. augusztus 18-tól viseli az Adidas nevet, amelyet Adolf Dassler nevéből alkottak (a köztudatban azonban a mai napig az Adidas márkanév egy ún. mozaikszó, az „All Day I Dream About Sport” szavak kezdőbetűi.)

Az áttörést az 1954-es labdarúgó világbajnokság (World Cup) megnyerése jelentette, ahol a német csapat cserélhető stoplis Adidas-cipőkben játszotta és nyerte meg a legendás magyar Aranycsapat elleni döntőt. 
A fejlesztések mellett Adolf Dassler volt az első vállalkozó, aki híres sportolókkal reklámozta a termékeit, úgy mint Jesse Owens, Muhammad Ali és Franz Beckenbauer. A cég minden jelentősebb sporteseményen képviseltette magát, így az aktív sportolókkal tartott jó kapcsolatának köszönhetően szinte minden egyes sportág számára optimális cipőt készített.
1952-ben dobták piacra az első sporttáskát, 1963-tól indult meg a labdák gyártása, amelyek 1970 óta minden jelentős labdarúgó esemény hivatalos labdái. 1967-től gyártanak edző- és versenyruházatot, 1974-től pedig teniszütőket is.

Adolf Dassler 1978-as halálát követően a cég irányítását felesége és fia vették át.
Az 1989-2006 közötti időszakot számos és jelentős átszervezés, adás-vétel jellemezte, mely nem csak a cég vezetőségét, de 1995-től a részvényeseket is érintette. Közülük az egyik legjelentősebb a Reebok átvétele volt, melyet 2006. január 31-én hoztak nyilvánosságra, és amellyel a cégcsoport forgalma kb. évi 9,5 milliárd Euróra nőtt.

Az Adidas 1985-ben társult a Coty-hoz, majd 1990-ben kiadták első illatukat. Ma már több, mint 82 országban forgalmazzák az Adidas parfümöket és testápolási termékeket, melyek különösen a férfiak körében sikeresek. Mind a női, mind a férfi parfümökre a sportos design és név jellemző.

Adidas parfümök Ursula Wandel, Alain Astori, Jean-Pierre Mary, Martine Pallix, Nathalie Lorson, Jean-Pierre Bethouart, Jacques Huclier, Philippe Bousseton, Benoist Lapouza, Quest International, Sabine De Tscharner, Harry Fremont, Philippe Roques, Maurice Roucel és Olivier Pescheux parfümőrök közreműködésével készültek.