Értékelések

5 (1 értékelés alapján)
 • Felhasználónév
  lazolkov
  Dátum
  2018. április 27.
  Értékelés

  Annick Menardo 2017-es műalkotásának szíve a szantálfa, a Santalum album, egy félparazita fa, amely a gazdanövény gyökereihez tapadt hausztóriumokkal szívja el a nedvességet és tápanyagokat. Évezredek óta használják spirituális szertartásokhoz, a meditatív állapot elérésére, a harmadik szem megnyitására füstölőkhöz és gyógyításra, érzelmileg kiegyensúlyozó és csillapító, oldja a haragot, a frusztrációt, a zaklatottságot.
  A Figment döbbenetes frissességgel nyílik meg bőrünkön, mintha egy hegycsúcson állnánk és a ritkás levegő után kapkodnánk. Ez a kezdeti ősrobbanás leginkább egy szívmegállás sokkjához hasonlítható, akárcsak egy hűvös tóba merülés egy forró nyári napon.
  Micsoda alkímia!
  Citrusok, a zöld citrom éretlen, megsértett héjának lédús füstje által harsogva születő buborékok oldják fel a geránium (rózsamuskátli), a vadrózsák tisztító lélegzetét, fátyolosan zöld érzetet keltve. A hűvös citrommal egy csipetnyi édes, rózsaszín borsos gyümölcsösséggel keveredik, melyhez hideg, szinte mineralizált moha és páfránylevelek illata társul. Mintha némi kámfor is lebegne ebben a kristálytiszta atmoszférában, a rózsamuskátli rozsdásan fémes illatával egyesülve, sajátos, egyedi virágos érzetet keltve.
  Mindez pár perc alatt váratlanul elmozdul, és eltűnik ez a páratlan, parfümben még sohasem érzett frissen harsogó levegő és a hegy csúcsáról hirtelen az élettel teli friss talaj szintjére huppanunk. Zúzott, nedvesen zöld, klorofilldús levelekkel kevert esőerdő humuszának organikus kipárolgását érezzük egy páradús, csöpögően nedves barlang szájában, állatok, sötét állati pézsma, fűszeresen földes pacsuli illatával, egy csipetnyi reszelt citromhéjjal a tetején. Néhány pillanatra, mintha frissen vágott cékla illatát is érezném, de ebben a fázisban már a nedves talaj és a mocskos állatok tündökölnek. Ezek az állati jegyzetek rendkívül súlyosak, egyben roppant lenyűgözőek és kihívóan erotikusak. Az állati hovatartozást tovább árnyalja egy szinte klasszikusnak nevezhető, édeskésen rétegzett enyhén mézes illat, a pacsuli egyre növekvő ereje és erőteljes felemelkedése és a fás jegyek megérkezése.
  Ebben a szédületes, önmagába vissza-visszatérő illatlabirintusban vándorolva akarva akaratlanul is belénkhasít egy illat-emlékkép, mégpedig a Zoologist trópusi gyümölcstelenített denevérje… elképesztő. A fás jegyek balzsamos nemespenész bevonata legalább annyira kellemes illatú, mint az ínyenceknek a lágy tehéntejből készült camembert-ek pihés micéliumtelepe által produkált ízharmónia, ami az idő előrehaladtával egyre krémesebbé válik.
  Amikor ezek a mocskos vadállatok megszelídülnek és illatuk összekeveredik a szantálfával és a guaiac-kal, megérkeztünk az illat 24 órás fejlődésének legmesésebb pontjára, a Figment szívébe. Ez a föld és a lélek egyesülésének duettjét adja, a béke és a nyugalom érzése szövi át, a szél halkan mormogó zúgása, égig érő imák, a meditáció hangjai úsznak a végtelen boldogság olfaktorikus tengerén. Irány Bhután!

  0
  embernek tetszik