DOLCE & GABBANA

Összes A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Olaszország
A cég fő tevékenysége / profilja: divat
weboldal: http://www.dolcegabbana.com
Parfümök: Shiseido Group

A Dolce&Gabanna olasz luxus divatházat 1985-ben alapította Domenico Dolce és Stefano Gabbana.

Domenico Dolce 1958-ban született egy szicíliai faluban, és már gyerekként is megismerkedhetett a szakma rejtelmeivel, hiszen szabó édesapja egy kisebb ruházati céget vezetett. Ahogyan az ifjú olasz tervezők körében szokás, Milánóba, a divat fővárosába ment tanulni. 1980-ban itt ismerte meg Stefano Gabbanát, akihez nemcsak az üzleti, hanem a magánéletben is egyre szorosabb szálak fűzték. Dolce a szabómesterség rejtelmeibe is bevezette társát, aki akkoriban inkább grafikusként jeleskedett, érhető hát, hogy Stefano Gabbana eleinte nem sokat értett a divathoz. Sem Armani, sem Versace nem jósolt nagy jövőt a tervezőnek. Partnere azonban mindig segített neki, és a jó munkamegosztásnak köszönhetően a cég 1985-ben elindult világhódító útjára.

A páros két fő brandet bocsát ki évről évre: az olcsóbb, inkább utcai viseletre szánt D&G-t, valamint a Dolce & Gabbana-t, amely a luxukategóriába sorolható. Előbbi trendkövetőbb, a ruházaton kívül órákat, illatszereket, parfümöket, míg utóbbi inkább ún. időtlen ruházati termékeket, szemüvegeket, kiegészítőket foglal magában.

Stílusukat tekintve a páros a legkülönbözőbb elemeket emeli be a kollekciókba: sok divattervezővel ellentétben nem csak néhány színre fókuszálnak, a paletta minden árnyalata megtalálható a Dolce & Gabbana-kon. A világos, esetenként harsány színek a déli olasz temperamentumot testesítik meg. Szicília a maga hangulatával több munkájukban is megjelenik (itt akár a  „Sicily”  parfümöt is említhetjük), egyes ruhadarabjaik pedig kifejezetten erotikusak.

A milánói székhelyű cégcsoport ruháit idáig számos hollywoodi sztáron láttuk: Madonnától kezdve Monica Belluccin és Isabella Rossellinin át Kylie Minogue-ig szinte minden híresség viselt már Dolce & Gabbana-t. A páros olyan különleges megrendeléseket is teljesített már, mint a „101 kiskutya”  című filmből ismert Szörnyella de Frász (Glenn Close) fekete-fehér ruhakölteményeinek elkészítése.

1992-ben jelentkeztek első illatukkal, „D&G for Women” néven, e parfüm férfiaknak készült változata 1994-ben jelent meg, és innentől kezdve nincs megállás, évről évre újabb és újabb D&G parfümök kerülnek a boltokba. Mind a hölgyek, mind az urak körében a legnagyobb sikert „D&G Light Blue” (2001 – parfümőr: Olivier Cresp) illatukkal aratták, melynek azóta számos flankere jelent meg.
D&G 2009-ben indította útjára az „Anthology” illat-sorozatot, melyet a tarot kártya lapjai ihlettek, és a divatvilág legkeresettebb modelljei adták arcukat a reklámkampányokhoz.

2005-ben Dolce és Gabbana útjai a magánéletben szétváltak, de a céget továbbra is közösen és változatlan munka-megosztásban vezetik azóta is.

Dolce & Gabbana illatok Nathalie Lorson, Jean-Pierre Maria, Martine Pallix, Max Gavarry, Jean-Michel Duriez, Aurélien Guichard, Jean-Marc Chaillan, Laurent Le Guernec, Olivier Cresp, Alberto Morillas, Givaudan, Stefano Gabbana, Olivier Polge és Rodrigo Flores-Roux parfümőrök közreműködésével készültek.