ELIZABETH TAYLOR

Összes A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

USA
Fő profilja / tevékenysége: Oscar-díjas színésznő (1932-2011)
weboldal: http://www.elizabethtaylor.com
Parfümök: Elizabeth Arden Inc.

Dame Elizabeth Rosemond Taylor, közismert nevén Liz Taylor,  többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színésznő 1932-ben született Londonban. Nem sokkal a II. világháború kitörése után szülei úgy döntöttek, hogy hazatérnek az Egyesült Államokba. A család Los Angelesben telepedett le, Liz itt kezdte a művészi pályát gyerekszínészként, 9 évesen. 
Sokak szemében Ő testesíti meg a klasszikus hollywoodi sztár fogalmát: gyönyörű, tehetséges, sikeres, gazdag, különféle sztárallűrökkel. Fénykorában a média a világ legszebb asszonyaként emlegette. Világhírű rendezőkkel és kollégákkal dolgozott együtt, akik egybehangzóan állítják: Liz Taylor színésznőként is abszolút profi volt.

Magánélete közel sem volt olyan zökkenőmentes, mint színészi pályafutása. Nyolcszor kötött házasságot, ebből kétszer Richard Burton színésszel.

Különleges ritkaságokat is tartalmazó műkincsgyűjteménye mellett ékszergyűjteménye szintén nevezetes volt. Vonzódása a pazar ékszerekhez inspirálta a nevét viselő parfümök kiadásában is, melyet az Arden céggel együttműködve, 1987-ben el is indított. Első női illata „Passion” néven került a boltokba, melyet 1989-ben követett a férfiaknak készült „Passion”. 1991-ben jelent meg „White Diamonds” parfümje, mely azóta is bestseller, majd 1993-ban a Jewels gyűjtemény következett: „Diamonds and Emeralds”, „Diamonds and Rubies”, „Diamonds and Sapphires”.  A „Violet Eyes” parfüm Liz Taylor gyönyörű szemei előtti tisztelgés, mely nem sokkal a művésznő halála előtt, 2011-ben jelent meg.

Elizabeth Taylor népszerűségét és pénzét szívesen áldozta jótékony célokra is: különösen az AIDS betegség kutatását és a betegek gyógyítását támogatta kiemelten és folyamatosan.  Az Amerikai Filmintézet listáján Elizabeth Taylor a 7. helyet foglalja el minden idők legnagyobb színésznő-legendái között.

A kétszeres Oscar-díjas angol-amerikai színésznő a kaliforniai Cedars-Sinai kórházban halt meg 2011. március 23-án, szívelégtelenségben.

Elizabeth Taylor illatok Sophia Grojsman és Carlos Benaim parfümőrök közreműködésével készültek.