GUERLAIN

Összes A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Franciaország
A cég fő profilja / tevékenysége: illatszerek, parfümök
weboldal: http://www.guerlain.com
Parfümök: LVMH

A francia parfümgyártás története egybefonódott a Guerlain család történetével. Hagyomány, szenvedély, luxus: e három szó jellemzi leginkább a Guerlain-ház 1828-tól napjainkig tartó, kiemelkedő üzleti sikereit.

A Guerlainek illatokkal szegélyezett pályafutása a XIX.század elején kezdődött. Pierre-Francois-Pascal Guerlain 1828-ban már III. Napóleon feleségének udvari szállítója volt. A kitűnő orral és ízléssel megáldott fiatalember tökéletesen eltalálta Eugénia császárnő ízlését, s kizárólag az ő számára komponálta illatszereit. A fenséges megrendelések hamarosan világhírűvé tették. Az illatszerkészítés apáról fiúra szállt, s az idők során a vásárlók között olyan hírességek szerepeltek, mint Viktória és Erzsébet királynő, a spanyol Izabella, a felejthetetlen Sissi és a szent-pétervári udvar előkelő tagjai.

Pierre-Francois-Pascal Guerlain fia, Aimé Guerlain volt az első illatszermágus, aki a Jicky (1889) nevű parfüm megalkotásánál szintetikus komponenst (kumarint) is felhasznált.

Aimé Guerlain unokaöccse, Jacques Guerlain volt a következő a családban, aki átvette a cég vezetését. Az 1920-as években az illatszergyártó örökös már nem elégedett meg azzal, hogy csak a Franciaországban használatos illatokból kreálja parfümjeit. Ő volt az első „orr”, aki beutazta a világot, hogy újabb nyersanyagokat találjon és vásároljon, és az Ő nevéhez fűződik a „L'Heure Bleue” (1912), „Mitsouko” (1919) és a „Shalimar” (1925), mely utóbbi minden idők egyik legkedveltebb parfümje mind a mai napig.

Jean-Paul Guerlain (Jacques Guerlain unokája) eleinte csak segédkezett a családi vállalkozásban, majd megalkotta a híres „Vetiver” nevű parfümöt (1959). További, jól ismert és népszerű alkotásai  a „Habit Rouge”, a „Chamade” és a „Nahema”.

Egy-egy Guerlain illat mindig fordulópontot jelentett a parfümkészítés művészetében. A Guerlain névhez nem csak az első igazi parfüm elkészítése fűződik, de az első keleti, az első ciprusillat, az első aldehides és az első gyermekeknek szánt illatszer megkomponálása is. Minden Guerlain illat alapja egy különleges illategyüttes, a Guerlainade, amely bergamott, jázmin, rózsa, tonkabab és vanília titkos arányú  keveréke. A recepteket generációkon keresztül azóta is féltve őrzik. A II. világháborúban a Guerlain-gyárat bombatámadás érte.  A széf, amelyben a leírásokat őrizték, szétrobbant, ám a kéziratok csodával határos módon megmaradtak. Illataikhoz mindig ritka és értékes alapanyagokat használnak fel, például francia vaníliát vagy a Comore szigeteken lévő, saját ültetvényeikről származó ylang-ylangot.

1860 óta, amikor Pierre-Francois-Pascal Guerlain megalkotta első illatát, az „Eau de Cologne Impériale”-t, a Guerlain márkanév alatt több, mint 300  férfi és női parfüm jelent meg. 1969 óta a csodás illatokat  Robert Granai szobrászművész által tervezett üvegekben hozzák forgalomba.
„Alkoss jó termékeket, és soha ne köss kompromisszumokat a minőség tekintetében! Ami a többit illeti, keress egyszerű ötleteket és valósítsd meg őket lelkiismeretesen!” (Pierre-François-Pascal Guerlain)

Guerlain parfümház 1994-ig családi vállalkozás volt, melyet Pierre-François-Pascal utódainak több generációja vezetett. Ezt követően a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) konszern tulajdonába került. Jean-Paul Guerlain 2002-ben vonult nyugdíjba, azóta mint szakértő-tanácsadó tevékenykedik a cégnél. 2008 májusában Thierry Wasser-t nevezték ki  a Guerlain-ház parfümőrének.

Guerlain parfümök Jean-Paul Guerlain, Jacques Guerlain, Aime Guerlain, Sophie Labbe, Sylvaine Delacourte, Randa Hammami, Thierry Wasser, Mathilde Laurent, Christophe Raynaud , Delphine Jelk, Frank Voelkl, Aurelien Guichard, Marie Salamagne, Karine Dubreuil, Maurice Roucel, Sonia Constant, Francis Kurkdjian, Christine Nagel,, Daniela (Roche) Andrier, Annick Menardo, Olivier Polge, Thierry Wasser, Beatrice Piquet és Pierre-Francois-Pascal Guerlain parfümőrök közreműködésével készültek.