Extatikusan kábító, fahéjas fűszerezettségű mandulatejben lebegő rózsaszirmok édesen mély aromafelhőjével indulunk egy arab kulináris utazásra, hogy közelebbről is megismerkedhessünk egy tradicionális algériai desszert, a taminet ellouz illatával.
Természetesen ehhez a gourmand élményhez elengedhetetlen a frissen pörkölt kávéból készült, mandulaporral és fahéjjal meghintett forró feketekávé, melynek mandulakrémes felszínéről felszálló gőzébe összetéveszthetetlen rózsaillat keveredik.
Elképesztően gyönyörű és egyedi illatvarázslat, ahogy rátalálunk a rózsára, amely kacéran bár, de mégis kislányosan rejtőzik a mandulás koffeingőz mögött, szaténosan üdévé téve ezt a fekete előteret, fenséges kontrasztot adva a sötét és testes kávéaromának.
A kifinomult minimalista módon, ínyencen kavargó kávés akkordokkal játszva, a parfüm karakterében mindvégig megőrzi eleganciáját, és a leszáradásban ad bőrünknek egy gyantásan lágy vietnámi oudos, tökéletesen uniszex balzsamos bevonatot.
A záróakkord valamennyi hangjegye a kompozíció addiktív mélységének stabilitását erősíti, a keserű és az édes, a krémes és a száraz, a hűvösen ropogós és az izzóan lágy tónusok egyensúlyát mindvégig fenntartva.
Lássuk tehát a taminet ellouz receptúráját: Tegyük a rózsavízzel kevert tejet és az olvasztott vajat egy vastag fenekű edénybe, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a cukorral összekevert mandulaport. Amikor a massza már nehezen válik el a lábas aljától és a fakanálhoz tapad, vegyük le a tűzről, hűtsük le, gyúrjuk át, majd egyenletesen terítsük el és szórjuk meg porcukorral. Egy éjszakára hűtőbe téve, majd másnap felszeletelve pompás csemege!