Illatjegyek | A – Z

A parfümök illatjegyei az illatkompozíció különböző összetevőit és azok sorrendjét jelölik, ahogyan az illat kibontakozik és fejlődik az idő múlásával. Ezeket az illatjegyeket általában három kategóriába sorolják: fejjegyek, szívjegyek és alapjegyek. Mindegyik jegy különböző illatanyagokat tartalmaz, amelyek meghatározzák az illat karakterét és tartósságát.

Illatjegyek kategóriái

Fejjegyek (Top Notes)

 • Jellemzők: A fejjegyek az illat elsődleges illatanyagait tartalmazzák, amelyeket azonnal érezni lehet a parfüm felvitelét követően. Ezek az illatok gyorsan elpárolognak, általában 5-15 percen belül.
 • Illatanyagok: Gyakran friss, könnyed és élénk jegyek, mint például citrusfélék (citrom, narancs, bergamott), könnyű gyümölcsök (alma, dinnye), és aromás gyógynövények (levendula, bazsalikom, menta).
 • Szerep: A fejjegyek feladata, hogy azonnal felkeltsék az érdeklődést és frissítő hatást keltsenek.

Szívjegyek (Heart Notes)

 • Jellemzők: A szívjegyek az illat középső rétegét alkotják, és akkor válnak érezhetővé, amikor a fejjegyek elpárolognak. Ezek az illatok tartósabbak, általában 20-60 percig érezhetők.
 • Illatanyagok: Általában virágos, gyümölcsös és fűszeres jegyek, mint például rózsa, jázmin, liliom, ylang-ylang, fahéj, szegfűszeg és különféle zöld növények.
 • Szerep: A szívjegyek adják az illat karakterét és testét, és harmonizálnak az alapjegyekkel.

Alapjegyek (Base Notes)

 • Jellemzők: Az alapjegyek az illat legmélyebb és legtartósabb összetevői. Ezek az illatok lassan párolognak el, és gyakran több órán át érezhetők, akár egész nap is.
 • Illatanyagok: Nehéz, mély és tartós jegyek, mint például pézsma, vanília, szantálfa, borostyán, pacsuli, vetiver és különféle gyanták.
 • Szerep: Az alapjegyek biztosítják az illat hosszú élettartamát és mélységét, stabilitást adnak az egész kompozíciónak.

Illatcsaládok

A parfümök különböző illatjegyekből építkeznek, és ezek kombinációja határozza meg az illatcsaládot, amelybe az adott parfüm tartozik. Az illatcsaládok főbb típusai a következők:

 1. Virágos: Dominálják a virágok, mint a rózsa, jázmin, liliom, ylang-ylang.
 2. Citrusos: Friss és élénk jegyek, mint a citrom, narancs, bergamott.
 3. Gyümölcsös: Édes és friss gyümölcsök, mint az alma, barack, málna.
 4. Fűszeres: Meleg és fűszeres jegyek, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér.
 5. Fás: Mély és földes jegyek, mint a szantálfa, cédrus, vetiver.
 6. Orientális: Gazdag és egzotikus jegyek, mint a vanília, pézsma, borostyán.
 7. Aromás: Gyógynövényes és friss jegyek, mint a levendula, rozmaring, kakukkfű.

Példák illatjegyekre

 • Fejjegyek: Citrom, bergamott, narancs, alma, menta, levendula.
 • Szívjegyek: Rózsa, jázmin, liliom, ylang-ylang, fahéj, gyöngyvirág.
 • Alapjegyek: Pézsma, vanília, szantálfa, borostyán, pacsuli, vetiver.

Összegzés

Az illatjegyek fontossága abban rejlik, hogy meghatározzák a parfüm teljes karakterét és tartósságát. A parfümök illatkompozíciója gondosan kialakított, hogy a fejjegyek, szívjegyek és alapjegyek harmonikusan egyesüljenek, és egy egyedi és tartós illatélményt nyújtsanak a viselőnek. Az illatok különböző kombinációi lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb parfümöt, amely kifejezi egyéniségét és stílusát.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

T

U

V

W

Y

Z