Nem tudom, hogyan viszonyultok ehhez a kérdéshez, nekem visszatérő, nyomasztó szorongásaim egyike, hogy hamis parfümöt vásárolok, bármennyire is igyekszem résen lenni.

Kb. 10 éve, amikor még csak hébe-hóba engedtem a parfüm-kísértésnek, egyszer nagykanállal beetettek „az eladónak sürgősen kell a pénz, azért adja ilyen olcsón” magyarázattal. Ez konkrétan egy Bvlgari – Omnia Crystalline, 65 ml-es EDT volt, kemény 5000,- Ft-ért. Azóta is őrzöm gyűjteményem eme szégyenfoltját mintegy mementóként, hogy soha többet ne lépjek ilyen csapdába.

Bár fenti „parfümnél” az egyik árulkodó jel a nulla ideig tartó illatélmény illetve a tömény alkoholszag volt, fontos megemlíteni, hogy egy parfüm tartóssága alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eredetiségre vonatkozóan, hiszen ez több tényezőtől függ (pl. összetevőktől, illóolaj koncentrációtól, bőrünk állapotától vagy a környezeti hőmérséklettől stb.).

Mire figyeljünk, ha nem akarunk a csalódott vevők táborába tartozni ? 
 

Hol és hogyan NE vásároljunk parfümöt ?

 • Bevásárlóközpontok parkolójában utánunk somfordáló szatyros árustól, aki pióca módjára ránk tapadva  győzköd minket, hogy ilyen alkalmi vételt kár lenne kihagyni! Szintén ez a kategória, amikor a „kamionról leesett” szöveggel szólítanak le, de olyannal is találkoztam már, aki kerek-perec megmondta, hogy „előbb hoztam ki a drogériából”. Magyarán lopott terméket akart tovább adni. Ez utóbbinál nem mennék bele annak fejtegetésébe, hogy miért ne kössünk üzletet, úgy gondolom, ez mindenki számára egyértelmű.
 • Külföldi aukciós oldalak: lehet, hogy sokakat szíven üt, de a nálunk is igen népszerű ebay és aliexpress a hamisított parfümök kánaánja. Ha mégis ezeken az oldalakon vásárolunk, legyünk nagyon körültekintőek és feltétlenül olvassuk el az eladó értékeléseit, mielőtt megnyomjuk a „megveszem” gombot.
 • Sajnos, egyre több rossz hír érkezik a hazai adok-veszek-csere-bere oldalakkal kapcsolatban is, tehát az előbbi tanács ez esetben is érvényes. Személyes kedvencem az a mondat, melyet magánszemélyek biggyesztenek az eladó parfümök mellé: „Az eredetiségre garanciát vállalok!”. Mégis milyet és hogyan???
 • Ugyanezt lehet elmondani a különböző piacokról és ázsiai plázákról. Tetszik vagy sem: a világhírű designer márkák szigorú követelmények alapján választják ki distributoraikat és kínosan ügyelnek arra, hogy termékeik mindvégig megfelelő „körítést” kapjanak, beleértve a helyszínt is, ahol azokat árusítják ! Márpedig egy piacon felállított bódé, vagy egy eklektikus, zsúfolt bazár, de még egy látványosabb kínai üzlet sem nevezhető exkluzív helyszínnek.
 • ​Szintén óvakodjunk olyan webshoptól rendelni, melynél nincs feltüntetve elérhetőség: cím, telefonszám, email, cégjegyzékszám stb., valamint hiányoznak a felhasználási, vásárlási feltételek, illetve az elállási jog és reklamációs ügyintézés leírása.

A legjobb, ha nagyobb áruházláncokban, ismert drogériákban, vagy megbízható, lekövethető weboldalakon vásárolunk, számla ellenében. Ezek az üzletek nem engedhetik meg maguknak, hogy hamis terméket forgalmazzanak, ha mégis gondunk akad, számlával a kezünkben reklamálhatunk.
 

Csak 100 ml-es kiszerelés egységáron ?

A hamisítók nem bajlódnak 30-40 ml-es parfümökkel, általában a nagyobb, főleg a 100 ml-es kiszerelés a standard hamisítvány (kisebb előállítási költség, nagyobb haszon). Szetteket nagyon ritkán hamisítanak, ilyen esetben a parfümhöz csomagolt testápolót-tusfürdőt, esetleg kistáskát is le kell koppintani, ez szintén bonyolult, idő- és költségigényes. Meneküljünk, ha egy üzletben csak néhány trendi márka kapható, csak 100 ml-es kiszerelésben, ráadásul egységáron és rendkívül olcsón !  A nagyon olcsó designer parfüm eleve gyanús, senki ne reménykedjen abban, hogy megfelelő minőségű terméket fog kapni potom áron.


Csomagolás, kivitelezés, batch-kód és feliratok

 • Nem jelent semmit, ha a dobozon nincs celofán, számos olyan eredeti parfümöt árulnak, melyet a gyártó nem csomagol celofánba (ilyen volt például Pozo – In Black, vagy a jelenleg is kapható Hugo Boss – Hugo parfümje). A celofánba csomagolt dobozokra viszont szorosan simul a celofán, az éleket gondosan hajtogatták és precízen leragasztották. Amennyiben a dobozon lötyög a celofán, úgy kezdhetünk gyanakodni.
 • Sorozatszám, azaz az ún. batch-kód: márkánként eltérő, betűkből és számokból álló kombináció, eredeti termékeknél a doboz és az üveg alján is megtalálható és feltétlenül egyezniük kell. Ha ilyet nem találunk, vagy a dobozon és üvegen eltérő kód látható, akkor gond van ! (Megjegyzés: a batch kód alapján számos márkánál ellenőrizhető a termék gyártási ideje is.)
 • Az újrahasznosított papír jele: gondolnánk, hogy ez is árulkodó lehet ? A jobbra mutató nyíl mindig a sötét, a balra mutató pedig a világos. Érdemes erre is vetni egy pillantást.
 • A doboz nincs kibélelve belső kartonnal, lötyög benne az üveg: a legtöbb brand igyekszik megóvni a parfümöket a töréstől, sérüléstől, ezért gondosan csomagolják a termékeiket. A belső karton hiánya szintén figyelmeztető jel.
 • Az üveg kidolgozása kívánnivalót hagy maga után, az élek nincsenek alaposan eldolgozva: a valódi parfüm üvege jó minőségű és sima felszínű, nem látszanak rajta durva illesztések vagy törések. A hamisított parfüm ezzel szemben kontúros vagy darabos lehet, szélsőséges esetben nem üvegből készült !
 • A kupak: az eredeti parfümök egyik ismertetője, hogy a kupak megtartja az üveget, azt fogva stabilan felemelhető a parfüm. Ha a kupak nem illeszkedik pontosan, lötyög, netán leesik az üvegről, az szintén nem a legjobb jel !
 • A műanyag fúvóka: az eredeti parfümökben található műanyag cső kecses, vékony és nyílegyenes, vagy – amennyiben az üveg belül domború – kissé meghajlik és az üveg sarkában ér véget (hogy az utolsó cseppet is fel tudjuk használni), de mindkét esetben LEÉR az üveg aljáig.
 • Folytathatjuk a sort nem létező márka- és parfümnevekkel,  kiszerelésekkel, melyekkel szintén könnyedén megtéveszthető egy kevésbé hozzáértő vásárló, mondván: „csak most jelent meg, üzletben még nem is kapható”. Na, hagyjuk már ! 😊

Nem érdemes tehát párezer forintos spórolás reményében megkockáztatni, hogy hamis parfümöt sóznak ránk.  Jelen esetben többszörösen érvényes a mondás, mely szerint az olcsó a drága, arról nem beszélve, hogy a hamis parfümök összetétele is megkérdőjelezhető. Nem riogatásnak szánom, de tény, hogy nem egyszer találták már egészségre ártalmas és allergén anyagokat hamisított parfümökben. Az olcsó illatok talán jó üzletnek tűnnek, de valójában egyáltalán nem azok ! Törődjünk bele: ami a parfümöket illeti, nem létezik olyan kombináció, hogy eredeti, jó minőségű és ….olcsó !

 

Perfumum.hu
Marcsi - vezető szerkesztő